Vanliga frågor vid köp av mobil med abonnemang

Dina rättigheter (1)
Fördelar och nackdelar (1)
Mobilen (3)
Pris (2)
Visa alla

Vad är billigast att köpa, mobil med abonnemang, eller mobil och abonnemang var för sig?

Om man för några år sedan tog det billigaste paketet av mobil med abonnemang och jämförde det billigaste alternativet där man köpte mobil och abonnemang var för sig, blev totalkostnaden under en två-årsperiod oftast 1000 – 3500 kr billigare om man valde paket med mobil med abonnemang.

Idag är det mer komplicerat, ibland kan det vara billigare att köpa mobil och abonnemang separat, ibland är det billigare att köpa mobilen med tillhörande abonnemanget som ett paket.

Skall man vara säker på vad som blir billigast, då får man jämföra bägge alternativen.

Vilken mobil skall jag välja

Det finns mycket att tänka på när man skall välja mobil, vad som är viktigt skiljer sig från person. Förutom pris brukar många undersöka att det är en bra kamera, för andra att det är en snygg mobil. Andra faktorer som är viktiga för många är om det är en iPhone eller android, om mobilen fungerar i 5G-nätet, har vissa tekniska funktioner som dual SIM etc.

Det är enklare att köpa en mobil idag än för ett antal år sedan då kvalité, batterilivslängd, lagringskapacitet och användarvänligheten generellt har ökat för mobiler.

Vill man få mer information om en viss mobil, kan man läsa tester i tidningen Mobil

Vill du ha tips hur man kan finna en mobil till bra pris, gå in under ”Tips” och ”Så hittar du en mobil till bra pris”

Varför det kan vara bra att ha dual-SIM

Dual-Sim innebär att man kan ha två SIM-kort i mobilen samtidigt. Det ger flera möjligheter som man inte har med en mobil med bara ett SIM-kort, exempelvis för de som behöver både en jobb-telefon och en privat telefon. Men denna lösning kan man klara sig på en telefon.

Ett annat vanligt användningsområde med dual-SIM är för de som reser utomlands. Du kan behålla ditt svenska SIM-kort och lägga i ett lokalt SIM-kort för det landet i mobilen. Denna lösning brukar göra att kostnaderna för att använda mobilen blir väsentligt lägre.

Varför är priset ibland lägre om man väljer mobil med abonnemang mot att köpa mobil och abonnemang var för sig?

Kostnad för mobil med abonnemang är ibland billigare mot om man köper mobil och abonnemang som paket jämfört mot om man köper detta var för sig. Man ser detta fenomen oftast vid bindningstid på två år. Frågar man operatörerna varför det är så, får man inget klart svar. Sannolikt är orsaken att operatörerna vill binda upp dig som kund och ger ibland en "rabatt" som ger ett lägre totalpris.

Vad är fördelarna med att köpa mobil med abonnemang

De största fördelarna är:

a. Ibland blir det billigare att köpa mobil med abonnemang.

b. Man slipper lägga flera tusenlappar för mobilen vid köp, får möjligheten att fördela kostnaden under två års tid

c. Enkelt, exempelvis via Internet kan man med några klick få både mobil och abonnemang.

Var hittar jag information som visar mina rättigheter

När man köper ett abonnemang eller en produkt är det inte ovanligt att det blir fel och man kommer inte överens med leverantören eller operatören.

För telekomfrågor finns många bra tips på Telekområdgivarna

Vilka krav finns på mobilen för surf med 5G?

För att kunna surfa med 5G krävs tre saker, din mobil skall vara anpassad för 5G, operatören skall tillhandahålla 5G i sitt nät och det abonnemang du använder skall tillåta 5G. Det är ganska vanligt att när en ny funktion tillkommer, som 5G, att operatören enbart tillåter vissa dyrare abonnemang den nya funktionen,

Sammanfattningsvis, checka om abonnemang och mobil har 5G anpassning.

Prisfakta arbetar för att information på webbplatsen skall vara korrekt, dock kan Prisfakta inte garantera att informationen är korrekt eller hållas ansvarig för några beslut som har fattats baserade på den information som finns på denna web-portal.